sábado, 19 de enero de 2008

Concerning Carcassonne

Boas, detestables compañeiros da proxenie bloguera.

Trala partida de onte de Carcassonne, e sen nada que alegar en contra da vitoria do Moco, pero si cansado de escoitar os seus choros: “xa estamos coas granxas, bla, bla”, decidín repasar as certas normas na enciclopedia das enciclopedias: Internet.
O de comprobar normas por internet non ten maior peso que a neutralidade das mesmas, evitando así as “interpretacións” persoais que tanto critica o outro membro chorón da proxenie, todos sabemos que parente maligno é.

As miñas fontes son as dúas seguintes (a páxina oficial é en alemán, pero estas páxinas aseguran sacar as clarificacións da mesma):

http://www.modernjive.com/carcassonne/carcassonne.htm

http://www.carcassonnecentral.com/

Aclarar en primeiro lugar, que o Carcassonne sufriu varias modificacións oficiais nas regras dende a súa saída ao mercado, motivado polas múltiples expansións que se lle poden aplicar ao xogo. Algunhas destas modificacións inclúense nas regras das expansións, como a necesidade de completar as cidades para puntualas, outras simplemente publicáronse na web.

· Unha das modificacións que lle vai gustar ao Moco, aínda que eu creo que lle quita algo de chicha á pelexa polas granxas, é a simplificación da puntuación das granxas. Dicir que a granxas é a parte que máis modificacións sufriu (comprensible):

When scoring the points for farms, a player can supply a city from several sides. If a player has the majority on several farms bordering a city, he or she will earn points for each of these farms, rather than only once; as such, he or she will not have to keep check of which cities have already been scored.”


Isto é, unha cidade da puntos a todas as granxas coas que se atope en contacto, sen outras consideracións. Aínda hai que ter máis paisanos nun campo para controlar esa granxa.
Ademais, as pontes separan os campos (non se pode pasar por debaixo). O terreo seguinte ten 4 granxas:


Farms can be limited by all kinds of barriers, for example, roads or cities which cannot be circumvented, or the edge of the playing field. It can certainly happen that a farm covers almost the entire playing field. In that case, the only thing that can be said is, “Me too!”

(non atopei nada sobre o lago ou o volcán, polo tanto permanece (ou non) a regra caseira que puxemos onte)

· Outra consideración moi importante que posiblemente non entendemos correctamente nas instrucións, é a seguinte:

Question: What happens when several players share the majority in a city with trade goods? Answer: Each player earns all the points for the city, as usual. The trade goods are earned by the player who completed the city, irrespective of whether he or she has the majority; indeed, even when he or she has no followers in the city at all.

Polo tanto, os marcadores de trigo, tela ou viño, non os cobra quen controla a cidade senón o que a remata (isto evita que, en caso de empate, falten marcadores para todos os xogadores). Con esta regra, a calquera lle interesa pechar unha cidade con recursos, e, dende o meu punto de vista, fai a loita polos mesmos máis interesante.

· Sobre a orde de xogo:
Question: Unclear: can a knight freed on the completion of a city be immediately redeployed to the tile placed (as a farmer or thief)? Answer: No! The order of play is: place tile, deploy follower, score. It is naturally possible to place a follower on the tile, but only when you have another one. The follower returned to the player through scoring can at the earliest be deployed again in the next turn. The same is true of roads and cloisters.

Polo tanto, un seguidor que acaba de puntuar non pode ser colocado nese momento de volta no taboleiro. Isto é importante cando escasean os paisanos.

· Sobre as torres, porcos e construtores, dicir que tanto o porco como o construtor son considerados seguidores, polo que poden ser secuestrados e colocados sobre unha torre para cerrala.
Un seguidor que se atopa protexendo ou cerrando unha torre pode ser capturado por outra torre.

2- Question: If pigs and builders are followers, can they be placed on towers? Answer: Yes. To begin with we didn't think of this either, but it is possible
3- Question: Can followers on other towers be captured? Answer: Yes
.”

· Por último, sobre como combinar os dous ríos, só hai que quitar do xogo un lago e un nacemento antes de comezar.

4 comentarios:

Elemental de moco dijo...

Con respecto al tema de las granjas sólo voy a decir que si las reglas sufrieron modificaciones por algo será...
Con respecto al tema de miembro llorón..., ni que fuera la única persona que lo hiciera, lloro exactamente igual que cualquier otro miembro de la progenie, defiendo lo que me pertenece!jeje

suegra del señor oscuro del mal dijo...

¡Increible! Se está llorando mientras defiende que no se llora!!!

3872 Orcos dijo...

Buff, déjala Suegra, es al ostia! que morro el moco

Elemental de moco dijo...

Bah, llevo puesto mi Impermeable Elemental +15 frente a aspersor de veneno de suegra y/o paiaso así que me resbala lo que digais.